Hiteles Energetikai tanúsítvány - új szabályok, Önt is érintheti!

2024. március 25.

Tudta-e Ön, hogy ha Önnek 2023 november 1. előtt készített tanúsítványa van azzal most már nem tudja eladni / kiadni az ingatlanát?

A 2023 november 1-ét megelőzően készített tehát „régi” formátumú energetikai tanúsítvány és az abban szereplő besorolási osztály – kategória sem érvényes már így ha Ön ilyennel kezdte meg az ingatlana értékesítését, hirdetését azt cserélnie kell.

Például a régi tanúsítványban szereplő két betű helyett már csak egy betűvel jelzik a kategóriát valamint az új kategóriák valójában más energetikai jellemzőket is jelentenek és sokkal részletesebben is vizsgálja az ingatlant.

het

Ezentúl már az INGATLAN HIRDETÉSEKBEN IS KÖTELEZŐ a tanúsítvány megléte és a kategóriát fel kell tüntetni!

  • Ugyanakkor a korábbi gyakorlattól eltérően például adásvételi szerződésben a tanúsítvány számát már nem kell rögzíteni és a Földhivatal sem ellenőrzi, amennyiben a szerződésben rögzítésre kerül, hogy a tanúsítványt a vevő megismerte és átvette az eladótól.

  • Banki tranzakciókhoz, CSOK-hitelhez és energetikai pályázatokhoz is szükséges az energetikai tanúsítvány.

  • A korábbi 10 év helyett 5 évre csökkent a tanúsítványok érvényességi ideje.

A betűk számának változása és értelme is változott, nem ugyanazt az energiahatékonysági kategóriát jelölik, mint korábban. Például egy régi tanúsítvány „BB” besorolása magasabb energiafogyasztást jelöl, mint egy új „B”, mivel az új rendszer szigorúbb feltételekkel értékel. Ugyanaz az ingatlan hozzávetőlegesen 1-2 osztállyal gyengébb besorolást kap a jelenleg hatályos minősítésekkel, mint a régi rendszerben.

  • Az új tanúsítvány részletesebb lett! Több energetikai jellemzőjét vizsgálja és rögzíti az ingatlannak:

Kötelező része lett az egyes épülettechnikai rendszerek -a fűtés, hűtés, légkondicionálás, világítás, szellőzés, használati melegvíz stb - valamint az épületszerkezeti elemek - falazat, nyílászárók, födémek – energiahatékonysági vizsgálata külön-külön és emellett részletes, energiahatékonyság fejlesztésére irányuló korszerűsítési javaslatokat is megad - pl. hőszigetelés, fűtés korszerűsítés, nyílászárok cseréje, megújuló energiák felhasználása.

Amennyiben ingatlan eladást vagy bérbeadást tervez keressen minket, energetikus kollégánkkal állunk rendelkezésére.

het 2
Az oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ...
Megértettem